luni, 5 mai 2008

Problemele adolescentilor 19.04.2008

Cate nu s-au scris despre …generatii! Batrani si tineri, parinti si copii…Dar cu deosebire in epoca noastra…generatia veche…mai ponderata, devine intr-un singur caz nervoasa: atunci cand este vorba de generatia tanara, adica cea nescuta dupa noi. Aceasta generatie tanara ar fi prea plina de nervi, zorita, prea nerabdatoare, prea repezita…Ritmul vietii e altul. De aceea temperamentele celor varstnici sunt altele.Problemele unei lumi spirituale a adolescentilor, deosebita de cea a adultilor, este strans legata de cea a raporturilor dintre generatii, raporturi considerate, traditional, ca fiind conflictuale si care duc “inevitabil”, la “lupta”.
Exista o criza generala a societatii contemporane in care se prabusesc vechile institutii cu semnificatia lor, traditiile, “autoritatea”, in toate formele ei de manifestare, criza care inaspreste si raporturile intre batrani si tineri.
Diferentele intre generatii se observa la toate nivelurile de varsta, dar la adolescenta ele iau un character propriu si o acuitate particulara. Astfel, la copil sentimental de diferenta fata de adult este foarte accentuat, dar superioritatea acestuia este totdeauna admisa. Din cauza aceasta sea jaunge foarte rar la conflicte si nici atunci acestea nu sunt traite sau interpretate, ca fiind conflicte de generatie.
Adolescentul pune altfel problema pentru ca in cateva situatii el sa pune in postura de “superior”. Acesta contesteaza superioritatea adultului, adica tutela.
Daca nu contestam tutela, mereu…contestam cate ceva, in spiritual adolescentei si de ce nu, al TINERETII.