marți, 6 mai 2008


Dispozitive de stocare de informatii

Exista foarte multe tehnici si tehnologii pentru implementarea unui regim de backup SOHO (small office or home office), insa in acelasi timp exista si hazardul. Dispozitivele de mici dimensiuni cum ar fi discurile portabile, sunt expuse la conditii ce ar putea cauza „caderi” mult mai dese decat sistemele „business-class”. In plus, desi unitatile portabile sunt convenabile, duc de multe ori lipsa de caracteristici de securitate (protectie prin parola sau criptare), lucru ce ar putea expune datele la furturi. Printr-o minima documentare insa, veti gasi o serie de alternative potrivite mediului SOHO din cadrul companiei, astfel incat sa reduceti riscul ca informatii importante sa se piarda din cauza caderii unui dispozitiv individual. O abordare specifica privind metodele de backup este crearea unei copii complete a datelor ceea ce ar suporta reformatarea intregului sistem de la zero (bare-metal). O alta abordare se refera la backupul acelor fisiere care au suferit modificari de la ultimul backup, reducand astfel cantitatea de date care trebuie copiata. Replicarea (data mirroring) catre o locatie remote este o alta optiune de protectie a datelor pe timpul conectarii la retea. O solutie hibrida implica prezenta unui software de sincronizare, care retine datele in cache pe un laptop, urmand apoi sa le replicheze pe un PC, laptop, server sau furnizor de servicii de stocare separat in momentul conectarii la retea.
Dispozitivele Universal Serial Bus 2.0 (USB 2.0) reprezinta o optiune populara folosita la mutarea si partajarea datelor, dar si pentru backup-ul rapid al fisierelor in timpul calatoriilor. In plus, drive-urile small USB bazate pe memorii flash cu capacitati de pana la 8GB, care dispun totodata de suport plug-and-play si de optiuni de criptare, sunt foarte accesibile in prezent. Pentru nevoile de stocare ce depasesc capacitatea memoriilor flash, dispozitivele de stocare portabile bazate pe hard disc-uri mobile de 2,5 inch ce se ataseaza la porturi USB sau FireWire sunt o alternativa viabila. Aceste dispozitive de buzunar sunt foarte utile pentru cei care lucreaza la proiecte mari in timp ce calatoresc, avand astfel nevoie sa cloneze sau sa creeze backup-uri pentru a evita pierderea de date. In acest sens pot fi folosite si MP3 Playerele portabile, inclusiv iPod de la Apple, eliminand astfel nevoia de a folosi dispozitive suplimentare, insa aceste produse dispun, sau nu, de caracteristici slabe de securitate. Pentru SOHO sau alte aplicatii de mare capacitate, hard discurile SATA (Serial Advanced Technology Attachment) de 3.5 inch si capacitati de pana la 500GB sunt solutia optima, preturile fiind accesibile. Un aspect foarte important este faptul ca tot mai multe astfel de dispozitive vin integrate cu software de backup sau sincronizare a fisierelor si dispun de protectie prin parola sau criptare. Backup-urile network-based devin la randul lor foarte populare, insa latimea de banda necesara sau furnizorul de astfel de servicii ar putea lipsi din ecuatie. O alta provocare pentru aceasta abordare ar putea fi reprezentata de faptul ca anumite retele broadband din locatii remote au viteze de upload mai mici decat de download. Vitezele de download ridicate sunt utile doar atunci cand se doreste recuperarea fisierelor.
Un alt aspect foarte important este protectia dispozitivelor handheld sau a telefoanelor mobile. In timpul calatoriilor este recomandata conectarea acestora la laptop prin USB si crearea de backup-uri sau replici in functie de modificarile intervenite pe unul din serverele disponibile din reteaua companiei. Daca dispuneti deja de un regim de backup eficient, cautati noi modalitati de a-l imbunatati, intr-un timp cat mai scurt.

BIBLIOGRAFIE:

Calculatorul personal- Configurare si obtimizare- Nicolae Ionescu- Crutan, Editura Niculaescu