miercuri, 7 mai 2008


22.04.2008
TINERETE FARA BATRANETE SI VIATA LUNGA


Durata medie de viata la om a atins si a deposit, in unele tari, 70- 71 de ani, insa studiile oamenilor de stiinta au ajuns la concluzia ca el ar putea trai mult mai mult.
Aceasta problema este studiata in doua directii. Una urmareste cum sa adaugam anii vietii si alta- cum sa adaugam viata anilor. Stiinta a dovedit ca tineretea se poate prelungi, iar viata miilor de centenari care traiesc in toate partile lumii arata ca tineretea fara batranete este o perspective reala si ca la varsta inaintata numita in mod obisnuit “batranete” putem fi scutiti de boli, plini de vigoare si capabili de munca creatoare.
Constient sau inconstient, multi oameni isi submineaza sanatatea si isi scurteaza zilele nu din cauza conditiilor grele de viata sau din lipsa de medicamente. Cercetarile facute in multe tari au demonstrate ca majoritatea oamenilor- si printer ei si multi din cei ce se considera culti- nu cunosc cele mai elementare legi stabilite de stiinta si de experienta medicala pentru organizarea rationala a muncii, o odihnei, a vietii in general.
Trebuie sa tinem seama ca pe z ice trece viata devine intr-un sens mai complicate. Emotiile negative, grijile, framantarile cresc, se inmultesc si se creeaza conditii care favorizeaza aparitia surmenajului si dezechilibrului nervos, acesti inamici nemilosi ai omului de azi. Omul trebuie sa se adapteze la aceste conditii noi de viata.
Cei mai multi oameni oau o parere si, implicit, o atitudine gresita fata de propia lor sanatate. Ei sunt ferm convinsi ca sanatatea ar semana cu aerul: ea li se cuvine fara nici o bataie de cap, fara nici o grija, fara nici o cheltuiala. In viata lor de toate zilele, ei nu tin seama decat de nevoia sau de placerea lor apropiata. Ei nu realizeaza ca sanatatea si viata depend mai mult de precautii, de masuri de paza. A preveni bolile este mai usor decat a le vindeca.
In acelasi timp trebuie sa intelegem ca grija pentru asigurarea unei batraneti luminoase nu impune nici restrictii deosebit de grele, nici renuntari care ar rapi din farmecul si din bucuriile vietii.
Tineretea, cu avantul, optimismul si visurile ei, cu siguranta ei de sine este considerate pe buna dreptate epoca de aur a vietii omenesti. Ceea ce aduna tineretea este comoara ale carei bogatii ne vor sustine in toti anii ce vor urma. In aceasta perioada se definesc trasaturile de character, dreprinderile si convingerile carora omul le ramane credincios toata viata. Sunt pietre zidite la temelia vietii. Din pacate insa, de multe ori tineretea este risipitoare.
DEPRINDERILE UNEI VIETI RATIONALE, DOBANDITE IN ANII TINERETII SI RESPECTATE CONSECVENT TOATA VIATA, CONSTITUE GARANTIA UNEI TINERETI FARA BATRANETE.