marți, 1 aprilie 2008

ENIGMA



Conform definitiei din « WEBOPEDIA- ONLINE COMPUTER DICTIONARY for COMPUTER and INTERNET TERMS and DEFINITIONS » MASINA Enigma este un dispozitiv de cifrat portabil utilizat pentru criptarea si decriptarea mesajelor secrete.Initial aceasta a aparut pe piata comerciala ca mai apoi sa fie perfectionata si folosita in strategii militare.


Cel care a dezvoltat masina de codat a fost Arthur Scherbius in anul 1919. Cei care au adoptat primii varianta comerciala a Enigmei au fost germanii, in anul 1926.


Pe langa utilizatorii militari, masina de codat a fost imbunatatita si a fost folosita si de diplomatici.


Masina de codat este considerata a nemtilor deoarece a fost folosita de acestia in al Doilea Razboi Mondial pentru a afla ordinele date submarinelor de atac. Germanii au dezvoltat mai multe variante ale masinii, folosite in comunicarile radio si in cele telegrafice. Chiar si buletinele meteo sunt codate cu Enigma. Utilizatori ai Enigmei au fost pe langa nemti si spaniolii si italienii in timpun celui de-al Doilea Razboi Mondial pentru comunicatiile militare fapt care i-a ajutat pe britanici sa le sparga mai usor codul, aceasta a condus la infrangerea italienilor de catre britanici. Enigma avea un numar de chei posibile de ordinul 10 la puterea 131.


Rolul codurilor este de a face un mesaj neinteles pentru cei care nu trebuie sa-l inteleaga. Codarea informatiilor incepe odata cu trecerea curentului care este transmis si preseaza o litera pe claviatura masinei de codat. Dupa ce traverseaza o retea complexa de fire, o lampa indica litera cifrata.


Odul a fost spart de matematicienii polonezi in anul 1933 cu ajutorul unor mijloace electromecanice, supranumite bombe.


Matematicienii polonezi au realizat « bomba criptografica » in 1933, masina ce reusea sa obtina o cheie in doua ore.


Masina enigma a fost o provocare pentru toti matematicienii, pe de o parte unii s-au chinuit sa codeze mesaje iar pe de alta parte, altii s-au chinuit sa le decripteze. Printre cei care au participat la decriptare au fost polonezul Rajewski si britanicul Turing. Cei care au beneficiat de comercializarea acelor masini au fost britanicii care au tinut secret faptul ca au decriptat mesajele timp de 30 de ani, pentru a comercializa in continuare masini Enigma altor tari.



BIBLIOGRAFIE :


N. KOBLITZ- A course in number theory and cryptographi, Springer- Verlag, 1994


www.ziaruldeiasi.ro


www.stereciu.ro


www.descopera.ro