luni, 25 februarie 2008

Femeia sta uneori in spate...

De cativa ani incoace femeile au fost „introduse” in viata publica, lasand in umbra cratita. Acest lucru nu prea i-a bucurat pe barbati dar ii face sa vada ca, concurenta conteaza, de orice natura este aceasta.

Femeile au aratat ca ele pot detine puterea politica.

Poate ca in Romania inca nu sunt asa de puternice dar este foarte important ca ele sunt sprijinite; chiar intr-un sondaj facut de Gallup s-a aratat ca romanii sprijina o participare mai mare a femeilor in politica, mai ales tinerii. In acest sondaj femeile au avut de partea lor 73% din intervievati. De asemenea acest sondaj realizat pe un esantion de 975 de persoane arata ca 42% din pupulatia adulta din Romania considera ca femeile ar trebui sprijinite mai mult sa participe la viata politica si ca prezenta mai multor femei in politica ar duce la imbunatatirea situatiei din Romania.

Reprezentarea pe care o au femeile in politica ar trebui sa fie in functie de procentul de femei dintr-o tara, la noi nu se intampla asta pentru ca persoanele de sex feminin sunt si vor fi sabotate de barbati si nu vor ajunge poate niciodata mai sus ca ei pentru ca nu sunt lasate sa-si faca treaba asa cum trebuie. Egalitatea intre sexe ar trebui sa fie valabila si in cazul politicii ca si in celelalte „lumi” insa mentalitatile traditionaliste isi spun inca odata cuvantul.

Conform ziarului „Adevaru”,la inceputul anului 2005 Romania s-a clasat pe locul 75-lea din 191 de state, acest loc reprezinta clasarea femeilor in functii inalte politice. Acest top al Uniunii Interparlamentare arata ca a crescut numarul femeilor in Senat de la 6 %, la 9,5% chiar daca procentul de femei-parlamentar a ramas acelasi.

Succesul femeii romane poate nu sta in politica ci in afaceri deoarece nu de putine ori vedem pe micile ecrane femeia de afaceri si implicit femeia de succes. Antrepenoriatul feminist este in floare pe plaiurile mioritice si asta nu poate decat sa ajute la dezvoltarea „industriei nationale”.

Indiferent de domeniu in care le intalnim pe femei vedem ca acestea sunt emancipate si chiar daca sunt nu sunt in politica, in spatele fiecarui politician sta o femeie care trebuie admirata sau temuta.